Webaidshop.se

onsdag 23 maj 2012

NATO:s transporter i Pakistan står alltjämt stilla – 23/5 2012

Det var var i november 2011 som Pakistan stängde transportvägarna för NATO efter att USA dödat 24 pakistanska soldater i bombningar längs gränsen till Afghanistan.  Läget har sedan dess varit spänt mellan de två länderna men lättades förra veckan då besked kom om att Pakistans president Asif Ari Zardari blivit inbjuden till helgens NATO-toppmötet i Chicago. Men USA:s president Barack Obama vägrade ge tid åt att diskutera situationen med president Zardari i enrum. Pakistan har tidigare uppgett att man kräver en förlåtelse från USA samt att priset för varje lastbil som körs på sträckan ska höjas från $250 till  $5 000 dollar.

Transportsträckan är viktig för USA då 30-40% av NATO:s ”icke-dödliga resurser” (nonlethal supplies) till Aghanistan har transporterats längs den. Det är den smidigaste vägen för NATO att ta sig in och ur landet och sträckan kommer få stor betydelse när USA börjar dra sina trupper från Afghanistan nästa år.  Trots det vill USA inte gå med på Pakistans villkor och läget förvärrades natten till idag när två amerikanska missiler dödade fyra till fem personer i nordvästra Pakistan. De dödade personerna uppges av USA att vara militanter men Pakistan uppger nu att amerikanska trupper  dödat nästan 3 000 civila pakistanier de senaste åren.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/21/us-pakistan-tensions-deepen-nato
http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/23/us-drone-militants-pakistan-afghanistan
http://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/us-missiles-kill-4-suspected-militants-in-northwest-pakistan-say-intelligence-officials/2012/05/23/gIQA0omVjU_story.html
http://www.nytimes.com/2012/05/21/world/asia/pakistan-supply-lines-an-issue-during-nato-summit.html
http://www.youtube.com/watch?v=IK1TfXWwH6U&feature=g-all-u


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar